A település külterületein a művelésre alkalmas földrészleteken mezőgazdasági tevékenységet folytatnak. A Vanyolai Mezőgazdasági Szövetkezet és az Agro Vanyola kft a település külterületén tevékenykedik. A Vanyolai Mezőgazdasági szövetkezet növénytermesztéssel foglalkozik. Az Agro Vanyolának jelenleg növendék marhái találhatók meg a településen, de a cég növénytermesztési tevékenységet is folytat. Telephelyét a Petőfi utcában található volt major területén alakította ki.

A település Szalmavári részén mezőgazdasági tevékenységet folytat a Pannon-Best Kft., melynek baromfitelepe a Lovászpatona összekötő úttól délre található.

A településen a mezőgazdaság nem biztosít megfelelő mennyiségű munkahelyet. Az Agro Vanyola Kft az egyetlen nagyobb létszámot foglalkoztató mezőgazdasági gazdálkodó, mely közel 20 főt foglalkoztat.

Vanyola belterületén néhány gazdálkodó tevékenykedik, kisebb telephelyeiket a saját portájukon alakították ki. A háztáji gazdálkodás kisebb mértékben csak néhány család kiegészítő jövedelemforrása.